Kuala Lumpúr egy hely, ami nekem nem illik bele a kirakósba! Ezt most jó értelemben gondolom, de mielőtt bemutatom a látványosságokat, engedjétek meg, hogy pár szóban bemutatkozzak. Az én nevem Nagy Zoltán, hobbi fotós és utazó. 2017 decemberében elhagytam Angliát, ami az otthonom volt több, mint 4 éven át. Jelenleg Ázsiában élünk a párommal és utazgatunk. Én fotózok, videókat készítek és ezt fogom tenni egész 2018-ban. Kuala Lumpur-ról is készítettem egy videót, amit itt találsz: https://youtu.be/0nuU4L5SsRg 

Nézd meg a videót a városról!

Két teljes hónap Thaiföld után úgy gondoltuk, hogy jó lenne még egy hónapot északon, Chiang Mai -ban is eltölteni, de ehhez vízumra volt szükség. Összekötöttük a kellemest a hasznossal és elutaztunk Malajziába, Kuala Lumpur -ba és amit ott láttunk az valami elképesztő volt! Rendezett utcák, gyönyörű, új épületek és átlátható tömegközlekedés… Ezek mind olyan dolgok, amik nem illenek bele ebbe Délkelet-Ázsiai képbe. Phuket és Bangkok után olyan érzés volt, mintha a jövőben lettünk volna. Egy igazi nagy város, amiben mindent megtalálsz. A kelet és nyugat tökéletes kombinációja, hatalmas felhőkarcolókkal, hangulatos kis utcákkal, pezsgő éjszakai élettel és rengeteg látványossággal. A világ legmagasabb ikertornyai a Petronas Towers és a világ hetedik legmagasabb tornya a KL Tower található itt többek között. Olyan sok felhőkarcoló van és olyan jól néznek ki, hogy megfájdul az ember nyaka estére. A lakossága 7.25 millió fő agglomerációval együtt és ami igazán érdekessé teszi az az összetétele. Az itt élő emberek durván 46%-a muszlim, 36%-a buddhista, 8.5%-a hindu, 5.8%-a keresztény és majd 4% egyéb. Ez egy olyan multikulturális egyedi hangulatot ad a városnak, ami páratlan a maga nemében. Ennek nyomait láthatjuk az embereken, épületeken és az én legnagyobb örömömre az ételkínálaton is. 2 hónap Thaiföldi koszt után enni egy jó indiai ételt olyan volt nekem, mint a karácsony. Szerencsére itt is nagy kultúrája van az utcai kajáknak, szóval kimondottan olcsón lehet igazán finom és különleges ételeket enni. Nekünk sikerült betévednünk a kínai negyedbe, ahol minden második ember indiai úgyhogy akár indiai negyed is lehetne ? Itt ettem életem egyik legjobb indiai curry-jét 10 Ringgit-ért (kb 650 Ft). A kínai negyedet, amúgy azoknak javaslom, akik szeretik a végeláthatatlan bazárokat, olcsó kínai termékekkel. Nekem ez már egy kicsit sok volt. A túl sok reklám, tukmáló árusok és az embertömeg együttes káosza elüldözött minket. Ha szuvenírt akar valaki, az inkább menjen át a Central Market-be, ami amúgy öt perc sétára van onnan és tele van egyedi és különleges áruval. Mivel nekünk csak két és fél napunk volt körbe nézni és a város zsúfolásig van látnivalókkal és érdekességekkel, ezért nem volt időnk mindenre. Kiemelném a Batu Caves nevű helyet, ami egyszerűen észbontó! Nekünk annyira tetszett, hogy erről most nem is írnék sokat, mert ez a hely megérdemel egy saját cikket szerintem a közeli jövőben. Most röviden annyit, hogy egy hatalmas barlang, amiben Hindu templomok vannak és a bejáratot az indiai háború istenét formáló 42,7m magas „arany” szobor őrzi. Teljesen ingyenes a nagy barlang része!

Nézd meg a YouTube videót a barlangokról itt:

Petronas Twin Towers

Ahogy már azt korábban említettem ezek a világ legmagasabb ikertornyai és 2004-ig ez volt a legmagasabb épület is egyben az egész világon. A méretét mi sem mutatja jobban, mint, hogy mikor már azt hittük, hogy mindjárt ott vagyunk, akkor még 20 perc gyaloglás volt vissza. A tornyot láttuk magunk előtt, ezért azt hittük mindjárt ott vagyunk, de nem… Csak mentünk felé, de a mérete és köztünk lévő távolság nem változott. Továbbá szinte lehetetlen egyben lefotózni. Egy szuper széles látószögű kamerára/lencsére lesz ehhez szükséged. Erre pár okos utcai kereskedő is rájött, úgyhogy az épület környékén mindenhol olcsó, telefonra csíptethető nagylátószögű lencséket próbálnak neked eladni. Előtte hatalmas parkot találsz tavakkal, szökőkutakkal, játszóterekkel és rengeteg fával. Este talán még pazarabb látványt nyújt a környék, mint nappal.

KL Tower

Ez egy rádió torony, ahol nem mellesleg van egy kis állatkert és akvárium is. Ami ezt a helyet különlegessé teszi, hogy fel lehet menni a tetejére lifttel (gyalog nem is mennék :D) és olyan kilátásban lehet részed, ami igazán lélegzet elállító. Az ára viszont elég húzós, 50 ringgit (kb 3300 Ft).

KL Forest Eco Park

A KL Tower területén elhelyezkedő kis park teljesen ingyenes. Itt egy gyönyörű helyet találsz, aminek az a különlegessége, hogy függőhidakon a fák lombjai között sétálgathatsz, miközben körülötted mindenfelé felhőkarcolók vannak. A hely és a látvány igazán különleges, nekünk legalábbis nagyon tetszett. Mivel a KL Tower is az egyik kötelező állomás a városban, ez a park pedig éppen mellette helyezkedik el, ezért könnyedén be is lehet suvasztani a napi programba. Továbbá itt található még egy ingyenes múzeum is, ahol Malajzia állatvilágát ismerhetjük meg. És hogy milyen pici a világ, itt találkoztunk egy kb 15 fős magyar turista csoporttal is.

Butterfly Park

A párom nagyon szereti a lepkéket és pillangókat, így mi útba ejtettük a Butterfly Park-ot is. Nekem kellemes csalódás volt. Hangulatos hely és ennyi lepkét még életemben nem láttam. Természetesen itt is található egy múzeum, ahol mindenféle lepke és bogár van kiállítva. Én mondjuk nem félek a bogaraktól, de láttam egykét olyan példányt itt, ami már a horror kategóriába esik. El nem tudom képzelni mi lenne, ha találkoznék egy-egy élő példánnyal. A város éjszaka Mint ahogy az lenni szokott az ilyen nagyvárosoknál itt is pezseg az élet éjszaka. Mivel én nagyon szeretek fotózni, ezért bárok és egyéb éjszakai szórakozó helyek helyett én az utcákat jártam esténként. Ez már csak azért is jó volt, mert itt elképesztő a hőség napközben. Este ez a hely egy fotós paradicsom. A város egy teljesen új arcát mutatja és a felhőkarcoló dzsungel még jobban néz ki, mint nappal. Nekem legjobban a Petronas Towers és környéke jött be. Ha teheted, akkor vesd bele magad a város forgatagába, mikor már a nap lement.

A város éjszaka

Mint ahogy az lenni szokott az ilyen nagyvárosoknál itt is pezseg az élet éjszaka. Mivel én nagyon szeretek fotózni, ezért bárok és egyéb éjszakai szórakozó helyek helyett én az utcákat jártam esténként. Ez már csak azért is jó volt, mert itt elképesztő a hőség napközben. Este ez a hely egy fotós paradicsom. A város egy teljesen új arcát mutatja és a felhőkarcoló dzsungel még jobban néz ki, mint nappal. Nekem legjobban a Petronas Towers és környéke jött be. Ha teheted, akkor vesd bele magad a város forgatagába, mikor már a nap lement.

Közlekedés

A közlekedés zseniális. Szinte már a bőség zavara volt csak a gond. Van 3 vagy 4 féle vonat és metró, helyi buszok, rengeteg taxis és “Hopp on hopp off” buszjáratok. Mi többnyire a vonatot használtuk és az ingyenes buszokat. Mert itt vannak ingyenes buszjáratok a belváros környékén! A város vezetése úgy gondolta, hogy ezzel is támogatja a turizmust és ingyenes buszjáratokat indít. Meglepő módon mindig volt helyünk és sosem ragadtunk a dugóban. A neve GOKL, ha esetleg szükségetek lenne rá. Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy ne használjatok taxit, ha nem muszáj. Nekünk mindig rossz ajánlatokat adtak sajnos. Helyette a Grab nevű alkalmazást javaslom. Ez olyasmi, mint a Uber, de Ázsiában a Grab az elterjedtebb és nagyon jó árakon dolgoznak. Még sosem kellett 5 percnél többet várnom kocsira.

Összegzés

Kuala Lumpur utazásaim legkellemes csalódása. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Összesen azt bánom, hogy nem maradtam még ott pár hetet. Fel kellett volna fedeznem a tengerparti részeket is, képeken nagyon ígéretesnek tűnik. Köszönöm, hogy végig olvastad a cikket, remélem tetszett. Ha szereted az egzotikus helyeket, akkor nézz fel a YouTube csatornámra, hátha találsz még valami érdekeset.

Iratkozz fel az utazós YouTube csatornánkra itt:

Galéria (lapozz oldalra)

Kapcsolódó bejegyzések:

Pin It on Pinterest

Megosztás

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek oszd meg. Hatalmas segítség lenne nekünk és remélhetőleg örömet okozol vele másoknak :)