A Hold fotózása mondhatni gyerekjáték manapság. Vagy mégsem?

Kevesen fényképezik le a Holdat teljes valójában. Olyan nagy a fényerő különbség a Hold világos és sötét oldala között, hogy hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem is látszik a sötét oldala. Az emberi szemnek ez valóban problémát jelent, de egy digitális kamerának egyáltalán nem. Egy egyszerű DSLR vagy MILC kamerával és egy nagyobb zoom objektívvel ez nem okozhat problémát senkinek!

NÉZD MEG A VIDEÓT IS, AMIBEN MEGMUTATOK NEKED A-Z-IG MINDENT! 20 PERC MÚLVA TE IS FOGSZ TUDNI ILYEN KÉPET CSINÁLNI A HOLDRÓL.

Röviden összegzem hogyan csináltam ez a képet a Holdról

Előszöris megnéztem, hogy mikor lesz fent a hold éjszaka, amikor kb a fele van megvilágítva. Ehhez és a PhotoPills nevű telefonos app-ot használtam. Mivel ez fizetős, ezért itt egy ingyenes alternatíva a tervezéshez.
Ha megvan az időpont, akkor már csak tiszta égboltért kell imádkoznod!

A világos oldal

A Hold világos felének fotózása pofon egyszerű. Kelleni fog egy stabil állvány hozzá, hogy biztosan éles legyen a kép.

Én az alábbi beállításokat használtam hozzá:
f6.7 – ISO200 – 1/200mp

FONTOS! Minél nagyobb gyújtótávú lencsét használsz, annál jobb! Nekem a legnagyobb egy m43-on 300mm -es objektív, ami full frame rendszeren 600mm-nek felel meg. Ez még egy kicsit kevés hozzá, de azért meglehetősen jó képet lehet ezzel is csinálni.

A sötét oldal

A sötét oldal már trükkösebb azért. Itt arra kell figyelni, hogy nem szabad túl hosszú záridőt használni, hogy minél élesebb maradjon a hold és ne mozduljon be. Ezért magas ISO-ra lesz szükséged. Zajszűrési technikát pedig ugyanúgy megtalálod a videóban, amit erről a képről csináltam.

Én az alábbi beállításokat használtam hozzá:
f6.7 – ISO1250 – 1/2mp – 300mm (600 full frame)

MEGJEGYZÉS!
A helyedben gyorsabb záridőt használnék ennél és magasabb ISO-t. Kísérletezz!

Ez az a pont, amit már nehéz lenne írásban átadni.

Javaslom nézd meg a videót is. Abban minden benne van, amit tudnod kell ehhez a képhez!

Ne felejts el feliratkozni a csatornára további hasznos fotós tippekért!

Pin It on Pinterest

Megosztás

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek oszd meg. Hatalmas segítség lenne nekünk és remélhetőleg örömet okozol vele másoknak :)